Μαθαίνοντας πώς να μην αγχώνεσαι.

Την Παρασκευή 1/ 5/2015, Η ψυχοθεραπεύτρια Wendy Lynch μίλησε στους καλεσμένους του Ελληνικού Κέντρου για τη Διαταραχή Πανικού και την Αγοραφοβία για μια εμπειρία που όλοι οι άνθρωποι έχουμε νιώσει τυχαία αλλά σπάνια κάνουμε μέρος της ζωής μας συνειδητά. Στα βιβλία η εμπειρία αυτή περιγράφεται με τη λέξη εναισθησία, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουμε τί σημαίνει, μολονότι όλοι μας την έχουμε βιώσει κατά καιρούς.

Wendy Lynch και Περικλής Γκουντόπουλος

Για να καταλάβετε τι σημαίνει εναισθησία θα πούμε ένα παράδειγμα. Σας έχει τύχει καμιά φορά να μείνετε απόλυτα απορροφημένοι μπροστά σε ένα θέαμα που σας συγκινεί βαθιά; Τότε, για εκείνες τις λίγες στιγμές, οι σκέψεις σταματούν να τρέχουν και όλη σας η προσοχή επικεντρώνεται σε αυτό που βλέπετε. Τα συναισθήματα πηγάζουν μόνο από αυτό που βλέπετε. Ας πούμε, όταν παρατηρείτε το βυθό της θάλασσας με μια μάσκα, μια μέρα που τα νερά είναι ήρεμα και καθαρά. Δεν νιώθετε πια τη ζέστη του ήλιου που καίει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας αλλά μόνο τη δροσιά που υπάρχει κάτω από τα νερά. Όσο κι αν αγωνιάτε για χίλια πράγματα πριν μπείτε στη θάλασσα, όταν φορέσετε τη μάσκα και βουτήξετε το κεφάλι στο νερό:

  • 1. Η ζέστη γίνεται δροσιά.
  • 2. Το άγχος γίνεται γαλήνη.

Οι άνθρωποι που έχουν ευαισθησία στο άγχος θα πάθουν εύκολα κρίσεις πανικού. Έχουν την αυτόματη ροπή είτε να αναμασούν τις αποτυχίες του παρελθόντος είτε να προβλέπουν τις αναποδιές του μέλλοντος. Πέφτουν για ύπνο και σκέφτονται κάποιον που τους θύμωσε πριν 5 χρόνια και δεν του απάντησαν όπως του άξιζε, αντί να χαρούν το μαλακό μαξιλάρι τους. Με άλλα λόγια, σκέφτονται πάντα τη ζέστη της παραλίας. Ακόμα και αν έχουν βουτήξει στη δροσιά του βυθού.

Οι άνθρωποι που έχουν αντοχή στο άγχος δεν θα αναπτύξουν εύκολα κρίσεις πανικού. Πέφτουν για ύπνο και απολαμβάνουν το μαλακό μαξιλάρι τους. Και αν τους περάσει από το μυαλό καμιά δυσάρεστη εικόνα από το παρελθόν, δεν χάνουν εύκολα την αίσθηση της απόλαυσης. Δεν χάνουν εύκολα την επαφή με την δροσιά του μαλακού μαξιλαριού στο μάγουλό τους. Με άλλα λόγια, οι μη αγχώδεις βυθίζονται στη δροσιά της εμπειρίας που ζουν εκείνη τη στιγμή, ακόμα και αν υπάρχουν στη ζωή θέματα που τους καίνε.

Η ικανότητα να βουτά κανείς στη δροσιά των αισθήσεων που υπάρχουν γύρω του στο τώρα και να μην τσουρουφλίζεται στις αγχώδεις σκέψεις του χθες και του αύριο λέγεται εναισθησία (εναισθησία, δηλαδή μέσα στις αισθήσεις όχι ενσκεψία δηλαδή μέσα στις σκέψεις).

Η ικανότητα να ζήσει κανείς με εναισθησία αποτελεί μεγάλη προστασία στο άγχος. Δυστυχώς, λίγοι άνθρωποι έχουν αυτή την ικανότητα. Οι περισσότεροι έλκονται εύκολα από τις χθεσινές αποτυχίες και τις μελλοντικές δυστυχίες και δεν μπορούν να χαρούν ούτε τις διακοπές τους. Γι’ όλα αυτά μας μίλησε η Wendy Lynch και οι καλεσμένοι βρήκαν πολύ βοηθητικές τις ασκήσεις για την εμπειρία χωρίς άγχος.

Λίγα λόγια για την Wendy Lynch

Η Wendy Lynch είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια με μεγάλη εμπειρία σε ψυχοθεραπευτικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Αγγλία, παράλληλα με την ιδιωτική της πρακτική. Εργάστηκε στην εκπαίδευση σαν καθηγήτρια, σύμβουλος και εκπαιδεύτρια και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων για την ψυχολογία των παιδιών. Συνεργάστηκε με τον Καθηγητή Mark Williams στην έρευνα για την Εναισθησία στη Γνωσιακή Θεραπεία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.