Διαταραχή Πανικού: Ποιο ήταν το νόημα των συμπτωμάτων;

Όταν οι άνθρωποι διανύουν την περίοδο με τις έντονες και συχνές κρίσεις πανικού, εύχονται μόνο να μην είχαν συμβεί σε αυτούς. Όταν η ψυχοθεραπεία σταματήσει τα συμπτώματα, πολλοί ασθενείς θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο και να μειώσουν την πιθανότητα να πάθουν κρίσεις πανικού στο μέλλον. Αυτοί, έχοντας πια αφήσει τις κρίσεις πανικού στο παρελθόν, ανακαλύπτουν τότε τα βαθύτερα αίτια της διαταραχής που, σχεδόν πάντα, πηγάζουν από την ψυχολογία που έμαθαν στην οικογένειά τους.

Τότε κάτι περίεργο συμβαίνει: ενώ στην αρχή της ταλαιπωρίας τους εύχονταν να μην είχε συμβεί σε αυτούς αυτό το κακό, τώρα νιώθουν ένα είδος ανακούφισης που έπαθαν κάποτε τις κρίσεις πανικού. Συνειδητοποιούν βαθιά ότι οι κρίσεις πανικού δεν πήγαζαν από το αδύναμο κομμάτι του εαυτού τους, αλλά-όσο απίστευτο κι αν ακούγεται-από το δυνατό. Ήταν το δυνατό κομμάτι του εαυτού τους που τους εμπόδιζε, με φράγμα τις κρίσεις πανικού, να ζήσουν τη ζωή, έχοντας στο τιμόνι κάποιον άλλο και όχι τους ίδιους.

Περικλής Γκουντόπουλος και Henry Hollanders

Για το βαθύτερο νόημα των κρίσεων πανικού ήρθε να μιλήσει, προσκεκλημένος της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Άγχους, ο καθηγητής και ψυχοθεραπευτής Henry Hollanders. Την Τρίτη 28/4/2015 στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Άγχους στο Χαλάνδρι, μίλησε με απλά λόγια για το νόημα των συμπτωμάτων στη διαταραχή πανικού. Η εκδήλωση πήρε τη μορφή διαλόγου που αναπτύχθηκε γύρω από τα παρακάτω θέματα:

  1. Η Διαταραχή Πανικού αποτελείται μόνο από σωματικά συμπτώματα ή κρύβει και άλλες πραγματικότητες;
  2. Μετά τον έλεγχο των συμπτωμάτων, ποια πρέπει να είναι η κατεύθυνση της ψυχοθεραπείας;
  3. Τι σημαίνει να ζήσει κανείς αυθεντικά;

Λίγες μέρες αργότερα, την Παρασκευή 1/5/2015 ο Henry Hollanders ήρθε στο Ελληνικό Κέντρο για τη Διαταραχή Πανικού και την Αγοραφοβία για μια ακόμη εκδήλωση με θέμα: «Άγχος, Κρίσεις Πανικού και σύγκρουση στην Οικογένεια».

  1. Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας στη θεραπεία της συναισθηματικής ζωής των μελών της;
  2. Πώς μπορούμε να διδάξουμε τις οικογένειές μας πώς να μας βοηθήσουν;
  3. Κάνοντας υπομονή, ερχόμενοι σε σύγκρουση και μεγαλώνοντας μαζί.

Μολονότι ήταν πρωτομαγιά, μέρα την οποία οι περισσότεροι αφιερώνουν σε εκδρομές και βόλτες, κάποιοι χρειάστηκε να καθίσουν στο πάτωμα. Με εξέπληξε το είδος της εμπιστοσύνης που οι άνθρωποι έδειξαν σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Λίγα λόγια για τον Henry Hollanders

Ο Δρ. Henry Hollanders εργάστηκε για πολλά χρόνια σαν ψυχοθεραπευτής, εκπαιδευτής ψυχοθεραπευτών και εξειδικευμένος εμπειρογνώμονας ψυχικής υγείας σε ιδιωτικά και δημόσια ιατρικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ίδρυσε και διεύθυνε το μεταπτυχιακό προγράμματα Μάστερ στην Συμβουλευτική Ψυχολογία και το Επαγγελματικό Διδακτορικό στην Συμβουλευτική Ψυχολογία και την Ψυχοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο του Manchester, όπου δίδαξε για περισσότερα από 20 χρόνια. Σήμερα συνεχίζει το εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο στην συμβουλευτική ψυχολογία και την ψυχοθεραπεία και παρέχει συμβουλευτικές και εποπτικές υπηρεσίες σε αναγνωρισμένους οργανισμούς και ψυχοθεραπευτές στην Αγγλία.